Dió jótékony hatása

Vérnyomás

A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Mindehhez elég mindössze napi néhány szemet ennünk belőle!

 

Koleszterin

A diónak magas a telítetlen zsírsavtartalma, így fogyasztásával csökkentjük a szervezet koleszterinszintjét. A koleszterinszint normalizálása pedig segít megelőzni néhány komoly keringési betegség kialakulását a későbbiekben.

Napi mindössze 25g dió fogyasztásával gondoskodunk a napi omega-3 zsírsav beviteléről. Kutatások szerint az omega-3 zsírsavak csökkentik a koszorúér-betegség, magas vérnyomás, stroke, vastagbél- és prosztatarák kockázatát. Javítja a sejtek vérellátását azáltal, hogy védi az ereket.

 

Keringés

A vérnyomás és a koleszterinszint szinten tartása mellett a diónak nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében is. Napi néhány szem dió már biztosíthatja a kívánt hatást. A teherbeesés szempontjából nagyon fontos, hogy a vérrőgképződést elkerüljük, ugyanis a méhben kialakult hematoma a petezsák leválásához, azaz vetéléshez vezethet!

 

E-vitamin

A dió fogyasztásával gondoskodunk szervezetünk E-vitaminnal való megfelelő ellátásáról, amely egy zsírban oldódó antioxidáns. 
Ezáltal erősítjük immunrendszerünket, segítjük a nyálkahártya megfelelő működését és szervezetünk könnyebben égeti el a telített zsírsavakat is. A dió E vitamin tartalma kitűnően vastagítja a méh nyálkahártyáját, ami a magzat megtapadásához szükséges. 8 mm alatti nyálkahártyán nem képes az embrió megtapadni. Mivel ez egy természetes vitamin, könnyebben felszívódik a mesterségesen előállított vitaminoknál.

 

Cukorbetegség

A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. Az IR-eseknek ajánlott a fogyasztása, az inzulintermelés segítése miatt. 
Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet.

 

Terhesség

Terhesség alatt már a népi gyógyászat is ajánlotta a dió fogyasztását. Úgy tartották, hogy a születendő gyerek okosabb lesz tőle – ezt a dió és az agy hasonlósága alapján állították. 
Bizonyított hatása azonban inkább a folsav tartalma miatt van. A folsav megfelelő mennyiségű bevitele a szervezetbe, nem csak a már fenálló terhességnél, hanem a baba tervezésnél is nagyon fontos, ugyanis nagyon sokfejlődési rendellenesség kiküszöbölhető vele. Pl.: gerincvelőcső záródási rendellenesség 

 

Jótékony ásványi anyagok

A dió nagyon gazdag mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén forrás. A réz építőeleme számos  létfontosságú enzimnek, mint a citokróm c-oxidáz és szuperoxid dizmutáz. 
cink segíti a növekedésért és fejlődésért  felelős enzimek összetételét és működését, de fontos szerepe van a sperma képződésben, emésztésban és nuklein sav szintézisben. 
szelén fontos nyomelem, amely társfaktorként működik az antioxidánsokkal. A réz, cink szelén tartalma miatt fogyasztása férfiaknak is ajánlott, javítja a spermaképet.

 

Egészséges bőr

A dió olajosságának és kiváló bőrnyugtató és vérzéscsillapító tulajdonságának köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól. 
A belőle készült olajat vagy főzetet gyakran használják mint "bázis olaj" különböző gyógyszerekben, kozmetikai és masszázs termékekben.